• FAQ (vraag-antwoord) webinar 'Kennismaken'

FAQ (vraag-antwoord) webinar 'Kennismaken'

We verzamelden de vragen die op het webinar van 12 januari zijn gesteld, onderaan de pagina kun je deze vinden.
Heb je nog vragen na het volgen van het webinar?
Stuur die naar b.persoon@rijnlandslyceum-rls.nl, dhr. Persoon zal dan je vraag beantwoorden.

Wil je zelf (nog) een keer op school een kijkje nemen? In verband met corona mag dat niet tot 16 februari. Wat wel kan, laat ons je interesse weten, dan kunnen we kijken of we je virtueel de school kunnen laten zien of je na 16 februari op school uitnodigen. Je kunt je opgeven met het aanmeldformulier dat je binnenkort hieronder vindt.

FAQ over brugklas n.a.v. webinar groep 8 ’Kennismaken RLS’ van 12 januari 
20 januari 2021 
 
Algemeen 
 Wanneer moet je je aanmelden? 
Op 15 maart 2021 sluit de inschrijfperiode. Je schrijft je in met het aanmeldformulier dat op www.rijnlands.nl/groep8 staat en voegt daarbij het adviesformulier dat je van je eigen school krijgt. Dat lever je bij ons in, je ontvangt erna een bevestiging van ontvangst. Pas later ontvang je de bevestiging dat je bij ons op school mag komen. 
 
Hoeveel leerlingen zitten er in een klas? 
Dat is verschillend, meestal zitten er tussen de 25 en 30 leerlingen in een brugklas.  
In een tto-klas is het aantal kleiner, tussen de 20 en 25 leerlingen. 
In je klas zitten leerlingen die ‘gewoon’ onderwijs volgen, die de sportklas of de expressieklas volgen bij elkaar. Alleen de leerlingen die tweetalig doen vormen met elkaar een klas. 
 
Is er een maximum aan leerlingen dat wordt aangenomen? 
Nee, dat is er niet. Jaarlijks zijn er 9 tot 10 brugklassen. Er is altijd plek voor je. 
 
Hoe lang zit ik aan mijn huiswerk? 
Soms kun je in de les al aan je huiswerk werken. Reken anders op een uur huiswerk thuis. Je schooldag eindigt in de brugklas om 15.15 uur, alle tijd dus om naast je huiswerk nog te kunnen sporten of te doen waar je zin in hebt. 
  
Ondersteuning 
Hoe gaat dat als ik op school kom? 
Al voor de zomervakantie maak je kennis met je klas. De eerste twee weken van het schooljaar zijn wenweken, dan start en eindig je de dag met je mentor (een docent) en peter en meter (leerlingen uit de bovenbouw die jouw klas begeleiden). Die weken is er veel tijd om ervaringen te delen, vragen te stellen en wegwijs te raken op school. Maar ook om te leren leren: hoe plan je huiswerk, hoe maak je  huiswerk, hoe overhoor je jezelf etc. 
 
  
Tweetalig onderwijs (tto) 
Moet je al Engels kunnen spreken? 
Nee hoor, wij leren je Engels spreken. En dat gaat snel, want naast 5 uur Engels per week krijg je ook nog eens 7 of 8 vakken in het Engels, afhankelijk van of je havo of vwo volgt. Je past dus meteen toe wat je bij het vak Engels leerde. Je spreekt dus elke dag meerdere uren Engels, waardoor je het heel snel leert! 
 
En als ik het Engels niet meteen begrijp? 
De eerste weken gaan docenten rustig van start. Vaak spreken ze ook nog Nederlands naast Engels om je te laten wennen. Van leerlingen vragen we vooral dat ze hun best doen om Engels terug te praten. Het zal in het begin zo zijn dat je daarom Nederlandse woorden in je Engelse zinnen gebruikt. Dat is prima: zo leer je ook wat je nog niet weet.  
  
Ik hoorde ook iets over reizen op tto? 
Inderdaad ga je je talen ook leren toepassen in het buitenland. Ieder jaar staat er eentje gepland. 
 
Welke vakken heb je in het Engels? 
Op tto heb je natuurlijk English in English. Daarnaast heb je art and design, drama, geography, global perspectives, history, mathematics (op havo/vwo: wiskunde in het Nederlands) physical education en science. In de derde klas heb je bovendien economics, chemistry en biology. 
 
Wat is het voordeel van tto? 
Je hebt een uitstekende beheersing van het Engels. Ook heb je andere dingen geleerd zoals presenteren en discussiëren en de wereld in een breed, internationaal, perspectief zien. 
 
Hoeveel vervolgopleidingen zijn er in het Engels? 
In Nederland is een kwart van bacheloropledingen in het Engels en 70 procent van de masters. Veel studieboeken zijn ook in het Engels. 
 
Welke vakken heb je in het Nederlands? 
Nederlands, natuurlijk. Ook het mentoruur en Frans zijn in het Nederlands. Duits komt daarbij in de tweede klas en natuurkunde in de derde. Voor tto-havo is wiskunde in het Nederlands. 
 
Kun je van gewoon havo-vwo naar tweetalig havo-vwo en terug? 
Als je start in een tto-klas kun je altijd in een volgend schooljaar overstappen naar een gewone havo of vwo-klas. Andersom kan niet. 
 
Kun je van tweetalig havo/vwo overstappen naar tweetalig vwo en andersom? 
Ja, dat kan beide kanten op na jaar 1 en 2. Vanaf de derde klas kun je wel van tweetalig vwo naar tweetalig havo, maar niet andersom. 
 
Kun je met dyslexie TTO volgen? 
Jazeker, andere leerlingen gingen je al voor. Het is zelfs zo dat voor sommige tto-leerlingen zelfs beter werkt dan regulier onderwijs, omdat je met zoveel Engels wordt geconfronteerd dat je het veel sneller oppikt. 
 
Doe je ook eindexamen in het Engels? 
Nee, dat mag niet in Nederland als je een havo of vwo-diploma wilt halen. Vanaf de vierde klas gaan veel vakken dan ook over in het Nederlands. Daarvoor in de plaats komt een aantal andere vakken dat je in het Engels doet. Het is voor leerlingen vaak wennen om weer aardrijkskunde en geschiedenis te hebben in plaats van geography en history. Leerlingen zeggen echter dat ze hier heel snel aan wennen.  
 
Hoeveel kost tto 
Voor tweetalig nderwijs vragen wij een extra ouderbijdrage. Deze is 340 euro in de eerste drie (havo) en vier (vwo) jaar. De laatste twee jaar is de ouderbijdrage 450 euro. Dit bedrag is hoger omdat hiervan de examenkosten voor IB English wordt betaald.  
 
Leerlijn Sport  
Wat voor advies moet ik hebben voor de Sportklas? 
Voor de Leerlijn Sport is nodig: een mavo-havo, havo-vwo of vwo-advies. Belangrijk is vooral dat je zin hebt om veel te sporten, met nieuwe sporten kennis te maken en dat je een ander wilt helpen bij het sporten. We hebben vooraf een toelatingstoetsje, soms blijkt namelijk dat een leerling minder makkelijk beweegt en dan raden we de sportklas af omdat onze ervaring is dat zo’n leerling de sportklas niet leuk vindt. 
 
Wie kunnen er voor de Leerlijn Sport kiezen? 
Leerlingen die geplaatst worden in klassen 1 mavo-havo en klassen 1 havo-vwo.  
 
Wat kost de Leerlijn Sport? 
Deze Leerlijn kost € 145 per schooljaar, daarnaast zijn er nog wat kleine kosten voor een bitje en oranje LO-shirt (te koop bij LJ sport in Sassenheim). 
 
Hoeveel jaar volg ik de Leerlijn Sport? 
De Leerlijn Sport volg je in klas 1 en in klas 2. In de bovenbouw kun je, als je dat wilt, kiezen voor BSM: Bewegen, Sport en Maatschappij. 
 
 
Leerlijn Expressie 
 
Moet je goed kunnen tekenen of dansen? 
Nee, dat hoeft niet. Wel moet je geïnteresseerd zijn in allerlei vormen van kunst en cultuur: theater, dans, film en beeldende kunst bijvoorbeeld. 
 
Wat ga je zoal doen? 
Je maakt toneel, je gaat aan de slag met het ontwerpen en uitvoeren van kunstwerken en je maakt onder andere je eigen stop-motion animatiefilmpje. We gaan op excursie en volgen workshops. Dat alles in twee extra lesuren die de Leerlijn Expressie heeft.